Přečtěte si zajímavý článek:

Tabebuia sp. (Lapacho)

e-shop

Nacházíte se zde: Novinky Popáleniny

Popáleniny

Na úvod je potřeba říci, že rostliny ani přípravky z nich, jakmile nejsou ve sterilní formě, nepatří na otevřenou ránu. Naopak získávají velký význam v léčbě I.stupně popálenin a doléčení po komplikovaných popáleninách.

Úvod:
Na úvod je potřeba říci, že rostliny ani přípravky z nich, jakmile nejsou ve sterilní formě, nepatří na otevřenou ránu. Naopak získávají velký význam v léčbě I.stupně popálenin a doléčení po komplikovaných popáleninách.
Popálení postihuje primárně kůži a stupeň poškození je dán hloubkou a rozsahem procesu. Kůže má v normální fyziologii těla mnoho rolí. Je prvotní bariérou proti průniku infekce, pomáhá udržet tělesnou teplotu systémem odpařování tekutin, registruje změny ve vnějším prostředí systémem identifikace bolesti, chladu a horka. Popálenina nastává v okamžiku, kdy absorpce tepla přesáhne možnosti místního zchlazení. Lokální ochlazování se děje prostřednictvím kapilárního krevního oběhu, který teplo rozvádí dále do organismu. Jakmile krev odváděná vlásečnicemi nestačí odvést dostatečné množství tepla, nastává místní destrukce.

Skladba kůže:
Svrchní vrstva - pokožka (epidermis). Epidermis je tvořena dlaždicovým rohovatějícím epitelem, zejména buňkami -keratinocyty, které v bazální vrstvě mají tvar cylindrický a směrem k povrchu se zplošťují a postupují ve svém vývoji směrem k povrchu kůže.

Druhá vrstva vytvářející kůži je tzv. škára (dermis), která je tvořena kolagenními a elastickými vlákny uspořádanými v hlubší vrstvě retikulárně, ve svrchnější vrstvě do podoby papil. Kromě těchto vláken je tvořena ještě vazivovými buňkami - fibroblasty a fibrocyty, obsahuje kožní adnexa, nervová zakončení, imunokompetentní buňky a amorfní hmotu.Škára je i protkána složitou sítí kapilár, zajišťujících její výživu a výživu pokožky.

Třetí vrstva je podkoží (tela subcutanea) -řídké pojivo vyplněné tukovými lalůčky. Je izolátorem tepla, chrání před mechanickými vlivy a má funkci metabolickou.

Stupeň hloubky popálenin:

I. stupeň -epidermální. Pokožka je zarudlá a silně pálí.
II. stupeň –dermální. Tvoří se puchýře vyplněné plazmou, které silně bolí. Je to nejbolestivější stupeň, protože dochází k poškození podkoží. Popáleniny II.A stupně se obvykle hojí spontánně, pouze s pigmentační změnou v zasaženém místě. II.B stupeň je označením pro hlubší postižení, zasahující v různém rozsahu i škáru. Zůstávají jizvy.
III. stupeň –subdermální Dochází k odumření tkán , je méně bolestivé než druhý stupeň, protože došlo ke zničení receptorů vnímajících bolest. Zůstávají jizvy, hojí se měsíce.

Příčiny popálenin: vždy je horší přímý kontakt s předmětem (např.žhavý kov), než přenos energie (např.sluneční paprsky). Rozhodující je výška teploty a doba působení tepla.

Stupně popálenin:

Popáleniny 1. stupně mohou vzniknout v důsledku působení tepla již od cca. 50°C. Typickým zdrojem popálenin I. stupně je sluneční záření.

Popáleniny 2. stupně mohou být způsobeny např. teplotou 60°C působící po dobu 60s

Popáleniny 3.stupně mohou být způsobeny teplotou 100°C působící po dobu 5 sekund
Rooibos -Aspalathus linearis
Jde o víceletý keř druhu čajovníkovce kapského Aspalathus linearis rostoucí v Jižní Africe. Sbírá se nadzemní část. Rooibos neobsahuje kofein a oproti černému čaji má velmi nízký obsah tříslovin. Je bohatý na flavonoidy, polyfenoly a fenolické kyseliny (zahrnující aspalathin, (+) -katechin, isoquercitrin, luteolin, quercetin, orientin, vitexin, isovitexin, rutin, nothofagin, kyselinu kávovou, kyselinu ferulovou a kyselinu vanilovou). Polyfenol aspalathin je obsažený pouze v této rostlině. Rostlina také obsahuje oligosacharidy a polysacharidy. Významný je obsah minerálních látek, především mědi, železa, zinku, hořčíku, manganu, draslíku, vápníku a fluoru. Aspalathin a nothofagin monomerní flavonoidy jsou význačné antioxidanty s antialergickým a antimykotickým působením. Orientin a rutin významně působí na cévní systém a zlepšují kapilární průtok krve. Působí příznivě na sluncem poškozenou a podrážděnou pokožku, dále na problematickou pokožku se sklonem k vysušování a šupinatění. Zlepšují elasticitu pokožky a vlasů a upravují pokožku a vlasy na optimální mastnost. Účinné látky obsažené v této rostlině mají výrazný antimykotický, antiseptický, protizánětlivý a antibakteriální efekt. Polyfenoly obsažené v rostlině působí jako pigmenty v ochraně proti slunečnímu záření a zároveň snižují možnost poškození kůže. Látky obsažené v rostlině snižují svědivost a bolestivost kůže při zánětech způsobených slunečním zářením, bakteriemi a viry. Příznivě působí u opruzenin, zarudnutí kůže a atopických ekzémů. Výrazně zklidňují pokožku a zpomalují její stárnutí. Příznivě upravují vodní režim kůže. Rostlina je obsažena v těchto přípravcích: Rooibos tělové mléko, Rooibos přírodní glycerinové mýdlo, Rooibos dětská kosmetika, Rooibos pleťový krém, Rooibos tablety, SkinProtect sirup,BurnProtect emugel.

Centella asiatica-Gotu KOLA

Rostlina se vyskytuje především v tropických a subtropických oblastech Indie. Je to tenká plazivá trvalka s dlouhými internody a kořenící v nodech. Listy jsou jednoduché, kruhové až ledvinovité, u báze srdčité, dlouze řapíkaté. Květy jsou malé, nahnědlé a tvoří okolík. Plody obsahují dvě semena.
Droga obsahuje především triterpenické saponiny (madecassosid, asiaticosid a jejich aglykony kyselinu madecassovou a asiatovou). V menší míře pak obsahuje další saponiny (asiaticosid B, brahminosid, brahmosid, centellosid a jiné), triterpenické kyseliny (kyselinu brahmovou, isobrahmovou, betulovou a jiné), flavonoidy a alkaloid hydrocotylin.
Již díky tradičnímu používání drogy bylo známo, že působí příznivě na cévní systém. Na počátku tohoto století byla provedena řada studií zkoumajících tyto účinky.
Jedna ze studií zkoumala účinnost léčby diabetické mikroangiopatie a edémů triterpenickou frakcí z drogy. Do studie byli zařazeni pacienti s mikroangiopatií, neuropatií a edémy, dále pacienti bez neuropatie a zdraví lidé. Kontrolní skupina dostávala placebo, léčené skupiny dostávaly 60 mg frakce ve formě tablet 2x denně po dobu 12 měsíců. Léčba byla snášena velmi dobře, bez nežádoucích účinků. Během léčby docházelo ke snižování až vymizení obtíží jak objektivně, tak subjektivně.
Ve studii in vitro z roku 2004 se ukázalo, že asiaticosid izolovaný z drogy indukuje proliferaci fibroblastů a syntézu kolagenu. Studie byla provedena na molekulární úrovni, bylo použito 30 mg/ml izolovaného asiaticosidu.
V poslední době se ukazuje, že droga působí i antiproliferativně u některých typů nádorových buněk. Antiproliferativní působení jednotlivých složek z methanolické frakce z drogy zkoumala studie z ledna roku 2005. Mezi těmito složkami byla i kyselina asiatová. Jiná studie z téhož období ukázala, že tato kyselina indukuje apoptózu buněk lidského melanomu.
Antiproliferativní účinek na keratinocyty lze využít při léčbě psoriázy. Podle studie prováděné v roce 2001 jsou pro inhibici tvorby keratinocytů důležité dvě látky ze skupiny triterpenických glykosidů – madecassosid a asiaticosid.
Centella má velké využití i v kosmetologii. Studie z roku 2006 uvádí mechanismus indukce tvorby kolagenu, za účinek je zodpovědný saponin asiaticosid. Studie se vztahovala ke stárnutí kůže vlivem poklesu hladin kolagenu (typ I).
Zpráva z roku 2003 zařazuje Centellu mezi potravní doplňky vhodné k podpoře správného a rychlého hojení ran včetně popálenin.Krém s obsahem extraktu byl použit pro studii, která zkoumala vliv krémů na vznik a prevenci těhotenských strií. Krém vykázal preventivní účinek u žen, u kterých se v minulosti strije vyskytly.V kosmetice se používá ve formě krémů a tělových mlék při léčbě celulitidy a lupenky, dále pro zlepšení elasticity pokožky a zpomalování jejího stárnutí. Urychluje hojení pokožky zejména po popáleninách. Je vhodná i k použití u diabetiků. Ve vlasové kosmetice se používá ke snížení vypadávání vlasů a zlepšení elasticity a vzhledu vlasů. Je obsažena v přípravcích Centella tělové mléko, BurnProtect emugel, Centella pleťový krém, Centella přírodní glycerinové mýdlo, SkinProtect tbl, SkinProtect sirup, CellulitisProtect tbl.

Buxus chinensis
Jojoba (Simmondsia chinensis) je keř, jehož plody jsou velké asi jako dubový žalud.
Účinné látky: Droga obsahuje estery mastných kyselin a alkoholů. Dále obsahuje volné kyseliny (eicosenová, docosenová, gadolenová), alkoholy (eicosenol, docosenol, hexacosanol) a dále bílkoviny (simmondsidy).

Působení: Jojobový olej rychle penetruje do pokožky a do podkožních vrstev. Rychle též penetruje do vlasových folikulů a hromadí se pod keratinovou vrstvou. Působí především jako nosič léčivých látek do pokožky.

Užití: Jojobový olej se používá především do kosmetických přípravků a je též součástí masťových základů pro výrobu léčiv. Jojobový olej vlivem svých fyzikálních vlastností a obsahu přírodních antioxidantů (alfa a beta tokoferol) je stabilní a nemění své vlastnosti. Protože jojoba vyrovnává pH kůže, pomáhá při drobných kožní vadách, jako je akné, popáleniny, popraskaná kůže, opruzeniny, slabé nehty a jizvy.


Proskurník lékařský Althea officinalis
Vytrvalá bylina více než 1 m vysoká, měkce plstnatá. Listy jsou tlusté, na okraji vroubkované až pilovité. Květy jsou až 4 cm v průměru, barvy bílé až narůžovělé.
Účinné látky: Droga obsahuje především sliz (galakturorhamnany, glukany, arabinogalaktany), flavonoidy (hypolaetin, isoskutellarein), fenolické kyseliny, pektin, asparagin, cukry a minerální látky.

Působení: Mírní dráždění sliznice a pokožky, díky flavonoidům má protizánětlivé a antimikrobiální účinky.

Užití: Zevně se používá do mastí na zklidnění a zvláčnění pokožky. Je obsažen v přípravku BurnProtect emugel.



22.8.2009


českyenglish

Tvorba www stránek: www.netservis.cz

© 2007 Dr. Řádek, všechna práva vyhrazena